Parrot quiz!!! - Talk Parrots Forums

Talk Parrots General General parrot discussion, questions, help and information.

 
LinkBack Thread Tools
post #1 of 15 (permalink) Old 10-15-2012, 08:09 PM Thread Starter
 
Wingz4Thingz's Avatar
 
Join Date: Aug 2012
Location: England
Age: 22
Posts: 358
Thanks: 0
Thanked 7 Times in 7 Posts
Rep Power: 8
 
Parrot quiz!!!

Ok, bit of fun that I came up with. I'm going to be making a parrot quiz for you guys to test your knowledge of all things psittacine. I hope you will appreciate it and see it as a little fun. It will be fun making it too.

1.what makes the cockatiel unique?
a.it is the only parrot that has a raisable crest, apart from cockatoos.
b.it is the most popular pet bird in the world.
c.it is the only species that belongs to the genus nymphicidae.

2.what characterizes parrots?
a.they can talk.
b.their zygodactyl toes and strong hooked beak.
3.their bright vibrant colours.

3.what family do the lorikeets belong?
a.cacatuidae.
b.loriinae.
c.strigopoidae.

4.what type of feathers ae usually clipped?
a.wing primaries.
b.secondary flight feathers.
c.underwing coverts.

5.where is food stored?
a.in the gizzard.
b.in the crop.
c.in the esophagus.

6.what makes the budgerigar sexually dimorphic?
a.its nose.
b.its beak.
c.its cere.

7.what is the natural colour of the budgerigar?
a.green.
b.blue.
c.yellow.

8.From where does the moluccan cockatoo originate?
a.Australia.
b.Indonesia.
c.Molucca

9.Wild parrots can often be found congregating on clay licks eating the clay. Why is this?
a.To get nutrients from the clay that they cannot get elsewhere.
b.because their food has run out due to crops taking over much of the food supply.
c.for fun.

10.how often should you clean out your parrots cage?
a.at least once a week.
b.once a month.
c.when it needs it.

11.what is the best diet for your parrot?
a.a mix of seeds, pellets and a complimentary food for parrots.
b.a variety of fruits, grains, nuts, seeds, and vegetables, with mineral or iodine calcium blocks or cuttlefish to provide vital nutrients.
c.seeds from fruit such as apples and melons, and healthy fruit and veg such as avocado, onion, potato, and tidbits like chocolate.

12.how often should you let your parrot out of its cage?
a.all day, every day.
b.not at all.
c.at least three hours a day.

13.what signs does a healthy parrot show?
a.flying.
b.alert and calm, with healthy feathers and in good condition.
c.puffing up its feathers.

14.is psittacosis contagious to humans?
a.yes, but only if you have allergies to bird feathers/dust.
b.yes, but it's very rare.
c.no, but it is contagious to other birds.

15.what are some signs that a parrot may be ill?
a.puffing up feathers, sitting on the bottom of the cage, change in stools, poop stuck to vent, discharge from cere, and vomiting.
b.moulting, change in temperament, regurgitation, and biting.
c.feather plucking, tail fanning, and eye pinning.

16.how many colour mutations of the budgerigar are there?
a.two, the blue and the green.
b.roughly around 100 including clearwings, lutinos, greywings, dilutes, yellow faced, spangles, and pieds, and many more!
c.about 20, all of which occur naturally in the wild.

17.what is a common problem with breeding hens?
a.egg binding.
b.calcium deficiencies.
c.producing chicks that are in poor condition.

18.a parrot may show signs of affection with its mate or a human it has bonded to. These include...?
a.biting and screaming.
b.regurgitation, mutual preening, and trying to mate with you.
c.making a nest by plucking its own feathers out.

19.a parrot that is showing signs of aggression is best..?
a.calmed down.
b.sold.
c.left alone.

20.what might a parrot do before it bites?
a.nothing, it will bite without provocation.
b.flying away, screaming, jumping up and down, reach out with its beak, and puff out its feathers.
c.pin its eyes, fan its tail, walk away, straighten its body into an upright posture, "growl", and lunge.

21.if a parrot bites you, then it is important that you...?
a.scream and yell.
b.spray it with water.
c.remain calm.

22.what kind of behaviour modification works best when training parrots?
a.positive reinforcement.
b.punishment and discipline.
c.negative reinforcement.

23.what is a common method for training parrots?
a.stick training.
b.target training.
c.step training.

24.is it ever safe to take your parrot outside without a carry case?
a.no, it is never safe to take a parrot outside without some form of cage.
b.as long as its wings are clipped.
c.yes, if you use a reliable bird harness.

25.in the 2011 film Rio,what species are the main characters, Blu and Jewel?
a.lears macaws.
b.glaucous macaws.
c.spix's macaws.

26.how many kakapo are there left and what hazards are we faced with breeding them?
a.about 100, and there are too many females and not enough males.
b.only around 50, and they only breed every 3 years.
c.about 80, and they are not sexually dimorphic so it is almost impossible to confirm a true pair so DNA sexing is required.

27.why are so many parrots threatened in the wild?
a.habitat loss and destruction and capture for the pet trade.
b.pollution and predators.
c.being killed for their meat and feathers.

28.what kind of parrot is this?
a.blue eared lory.
b.fairy lorikeet.
c.ultramarine lorikeet.

29.what kind of parrot is this?
a.green cheeked conure.
b.patagonian conure.
c.maroon bellied conure.

30.how many species of parrots are there worldwide?
a.only10.
b.about 100.
c.around 300.

That's it! Hope you have fun and learn something along the way! The answers will be in next week! Remember to keep a record of your answers. You can put your answers in this thread if you would prefer. Have fun!

Last edited by Wingz4Thingz; 10-20-2012 at 04:23 AM.
Wingz4Thingz is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 15 (permalink) Old 10-15-2012, 08:12 PM Thread Starter
 
Wingz4Thingz's Avatar
 
Join Date: Aug 2012
Location: England
Age: 22
Posts: 358
Thanks: 0
Thanked 7 Times in 7 Posts
Rep Power: 8
 
sorry about the last couple of questions, I can't copy and paste any pictures on the thread for some reason. I will find a way to get the pictures on. You can just answer the other questions for now if you would like. Still, it's just for fun!
Wingz4Thingz is offline  
post #3 of 15 (permalink) Old 10-16-2012, 08:57 AM



 
catalinadee's Avatar
 
Join Date: Dec 2010
Location: UK
Posts: 17,637
Thanks: 1,593
Thanked 2,007 Times in 1,575 Posts
Rep Power: 99
                     
Mine is minus the picture questions

C, B, B, A, B, C, A, B&A, A, C, B (I feed a natural diet though, so mine is different to what other people do), C, B, B, all of the above, B, all of the above, C, A, B, it can never be truly safe however I have taken a clipped birds outside (yes they can still fly though) and I wouldn't recommend doing it to anybody else, C, A, all of the above, C + as I'm positive there are more

- Alexandrine parakeets Holly, George, Koda & - Crimson rosella Kasumi Orange winged Amazon parrot Paulie
catalinadee is offline  
 
post #4 of 15 (permalink) Old 10-16-2012, 08:58 AM


 
tippa's Avatar
 
Join Date: Mar 2011
Location: UK
Posts: 2,115
Thanks: 275
Thanked 407 Times in 256 Posts
Rep Power: 24
                 
How interesting!

tippa is offline  
post #5 of 15 (permalink) Old 10-16-2012, 09:43 AM


 
solo's Avatar
 
Join Date: Nov 2010
Location: cape town south africa
Age: 23
Posts: 2,386
Thanks: 24
Thanked 85 Times in 69 Posts
Rep Power: 23
               
great idea

solo is offline  
post #6 of 15 (permalink) Old 11-24-2012, 06:53 PM Thread Starter
 
Wingz4Thingz's Avatar
 
Join Date: Aug 2012
Location: England
Age: 22
Posts: 358
Thanks: 0
Thanked 7 Times in 7 Posts
Rep Power: 8
 
these are the parrots that were from the pictures! Sorry for the delay everyone!
from question 28, and 29.
Attached Images
File Type: jpg images (12).jpg (4.8 KB, 1 views)
File Type: jpg download (5).jpg (7.4 KB, 0 views)
Wingz4Thingz is offline  
post #7 of 15 (permalink) Old 11-24-2012, 06:55 PM Thread Starter
 
Wingz4Thingz's Avatar
 
Join Date: Aug 2012
Location: England
Age: 22
Posts: 358
Thanks: 0
Thanked 7 Times in 7 Posts
Rep Power: 8
 
Daisy, I'm pretty sure you got every single question right, so hats off to you!
Wingz4Thingz is offline  
post #8 of 15 (permalink) Old 11-26-2012, 01:50 AM



 
catalinadee's Avatar
 
Join Date: Dec 2010
Location: UK
Posts: 17,637
Thanks: 1,593
Thanked 2,007 Times in 1,575 Posts
Rep Power: 99
                     
The first is a lory/lorikeet of some kind but I'll have to have a good think about it, looks quite similar to a chattering lory but yeah I'll have to think harder, and the second is a Patagonian conure

- Alexandrine parakeets Holly, George, Koda & - Crimson rosella Kasumi Orange winged Amazon parrot Paulie
catalinadee is offline  
post #9 of 15 (permalink) Old 11-28-2012, 08:34 AM



 
catalinadee's Avatar
 
Join Date: Dec 2010
Location: UK
Posts: 17,637
Thanks: 1,593
Thanked 2,007 Times in 1,575 Posts
Rep Power: 99
                     
Okay, it's a fairy lorikeet right?

- Alexandrine parakeets Holly, George, Koda & - Crimson rosella Kasumi Orange winged Amazon parrot Paulie
catalinadee is offline  
post #10 of 15 (permalink) Old 12-19-2012, 09:20 AM Thread Starter
 
Wingz4Thingz's Avatar
 
Join Date: Aug 2012
Location: England
Age: 22
Posts: 358
Thanks: 0
Thanked 7 Times in 7 Posts
Rep Power: 8
 
The results are in!

Sorry for the huge delay, I've just been so busy lately. But anyway, here are the results!
1.C
2.B
3.B
4.A
5.B
6.C
7.A
8.B
9.A
10.A
11.B
12.C
13.A
14.B
15.A
16.B
17.A, B AND C
18.B
19.C
20.C
21.C
22.A
23.B
24.A
25.C
26.B
27.A
28.B
29.B
30.C
That's it! Hope you enjoyed the quiz and congratulations if you got every single one right!
Wingz4Thingz is offline  
post #11 of 15 (permalink) Old 12-19-2012, 09:25 AM



 
catalinadee's Avatar
 
Join Date: Dec 2010
Location: UK
Posts: 17,637
Thanks: 1,593
Thanked 2,007 Times in 1,575 Posts
Rep Power: 99
                     
I can't check it on my phone but if you do another I think more people should join in

- Alexandrine parakeets Holly, George, Koda & - Crimson rosella Kasumi Orange winged Amazon parrot Paulie
catalinadee is offline  
post #12 of 15 (permalink) Old 12-19-2012, 09:32 AM Thread Starter
 
Wingz4Thingz's Avatar
 
Join Date: Aug 2012
Location: England
Age: 22
Posts: 358
Thanks: 0
Thanked 7 Times in 7 Posts
Rep Power: 8
 
thanks I will think about doing another, maybe shorter this time
Wingz4Thingz is offline  
post #13 of 15 (permalink) Old 12-20-2012, 04:00 AM
 
Osprey's Avatar
 
Join Date: Jun 2010
Location: Oklahoma
Age: 29
Posts: 438
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Rep Power: 11
   
Send a message via AIM to Osprey Send a message via MSN to Osprey Send a message via Yahoo to Osprey Send a message via Skype™ to Osprey
.what makes the cockatiel unique?
c. - I think you meant Nymphicus. Nymphicidae doesn't exist.

2.what characterizes parrots?
b.their zygodactyl toes and strong hooked beak.

3.what family do the lorikeets belong?
b. Psittacidae, Psitticulinae, Lorinii (family, subfamily, tribe). http://jboyd.net/Taxo/List12.html#psittacidae

4.what type of feathers are usually clipped?
a.

5.where is food stored?
b.i

6.what makes the budgerigar sexually dimorphic?
c.

7.what is the natural colour of the budgerigar?
a.

8.From where does the Moluccan cockatoo originate?
b. and c. are both valid since the Moluccan Islands are in Indonesia.
Moluccas Moluccas

9.Wild parrots can often be found congregating on clay licks eating the clay. Why is this?
a. It also helps get rid of toxic substances.

10.how often should you clean out your parrots cage?
a.

11.what is the best diet for your parrot?
b.

12.how often should you let your parrot out of its cage?
c.a

13.what signs does a healthy parrot show?
b.

14.is psittacosis contagious to humans?
b. I'm not sure about it being "rare". http://www.rightdiagnosis.com/p/psit...contagious.htm

15.what are some signs that a parrot may be ill?
a.

16.how many colour mutations of the budgerigar are there?
b.

17.what is a common problem with breeding hens?
a.

18.a parrot may show signs of affection with its mate or a human it has bonded to. These include...?
b.

19.a parrot that is showing signs of aggression is best..?
c.

20.what might a parrot do before it bites?
c. ? My birds aren't that aggressive...

21.if a parrot bites you, then it is important that you...?
c.

22.what kind of behaviour modification works best when training parrots?
a.

23.what is a common method for training parrots?
c. ?

24.is it ever safe to take your parrot outside without a carry case?
a

25.in the 2011 film Rio,what species are the main characters, Blu and Jewel?
c.

26.how many kakapo are there left and what hazards are we faced with breeding them?
a. I think I read that there are too many males.

27.why are so many parrots threatened in the wild?
a.

28.what kind of parrot is this?
b.

29.what kind of parrot is this?
c.
30.how many species of parrots are there worldwide?
c. 383! http://jboyd.net/Taxo/List12.html#psittaciformes
Osprey is offline  
post #14 of 15 (permalink) Old 12-20-2012, 05:59 AM Thread Starter
 
Wingz4Thingz's Avatar
 
Join Date: Aug 2012
Location: England
Age: 22
Posts: 358
Thanks: 0
Thanked 7 Times in 7 Posts
Rep Power: 8
 
well done Osprey you managed to get them pretty much all right! Kakapos also breed only once every 3 years which is why it is hard to conserve their species. And there are too many males.
Wingz4Thingz is offline  
post #15 of 15 (permalink) Old 12-20-2012, 04:00 PM
 
Osprey's Avatar
 
Join Date: Jun 2010
Location: Oklahoma
Age: 29
Posts: 438
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Rep Power: 11
   
Send a message via AIM to Osprey Send a message via MSN to Osprey Send a message via Yahoo to Osprey Send a message via Skype™ to Osprey
Haha thank you.

Quote:
Kakapos also breed only once every 3 years which is why it is hard to conserve their species.
Hmm... I guess I had forgotten about this.
Osprey is offline  
Closed Thread

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Talk Parrots Forums forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in










Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome